Saturday, July 18, 2009

Usia Muda Ialah Kurniaan Allah Yang Perlu Dimanfaatkan


Assalamualaikum wbt. Di sini admin ingin memaparkan satu artikel yang cukup baik untuk dikongsi bersama. Artikel ini ditulis oleh saudara Ahmad Syahin Mohd Amin, cucu Haji Ismail. Anda boleh melayari blognya di http://syahkist.blogspot.com/. Mudah-mudahan ia bermanfaat untuk kita semua terutamanya cucu-cucu Haji Ismail yang masih muda belia.

Dalam merentasi usia muda ramai di kalangan individu tidak menggunakan sebaik mungkin nikmat tersebut, sedangkan kurniaan Allah Swt pada usia yang demikian amatlah besar, sebagai contoh jasmani dan rohani yang sihat dan mampu untuk menggunakannya semaksima mungkin berbanding dengan mereka yang menghadapi usia tua. Seharusnya golongan muda ini perlu sedar bahawa usia mereka tidak akan kekal di tampuk yang lama malah akan berubah pada setiap saat. Betullah apa yang dinyatakan oleh Nabi Saw " Rebutlah lima perkara sebelum lima perkara " dan di dalam hadis yang lain Nabi Saw menyatakan " Dua nikmat yang seringkali manusia rugi kerananya iaitu kesihatan dan masa lapang. Cukuplah kita dengan motivasi yang dibawa oleh agama untuk mengubah kedudukan lama kita, kita melihat bagaimana para nabi, sahabat dan tokoh -tokoh yang terkenal dalam sejarah, mereka menggunakan semaksima mungkin apa yang dikurniakan oleh Allah Swt pada usia muda mereka, baik berupa rohaniah mahupun lahiriah. Penggunaan kedua-dua unsur ini juga penting untuk menetukan kejayaan seseorang muslim, sebagaimana kita tahu bahawa kedua-duanya saling melengkapi antara satu sama lain. Adapun penggunaan dua unsur ini bukanlah bertujuan untuk memperoleh material semata-mata bahkan kita sebagai ummat Islam diajar supaya hasilnya juga kita perolehi pada hari yang kekal abadi. Cukuplah dengan perangai dan tingkah laku di tampuk yang lama, marilah kita mengambil pengajaran daripada Allah Swt " Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum kecuali mereka mengubah diri mereka sendiri " walaupun perubahan itu biasa kita lakukan , satu perkara yang kita perlu ingat ialah perubahan merupakan proses secara berterusan (ongoing process)yang tidak mempunyai fainalnya terhadap individu.

Apabila kita melihat di dalam sejarah Islam ramai pejuang Islam yang banyak melakukan perubahan demi perubahan pada usia yang masih muda sebagai contoh dua tokoh besar Islam yang mencatat kemenangan keatas musuh Islam. Pada kurun ke-14, muncul Sultan Muhammad Al-Fatih yang berusia 19 tahun berjaya membebaskan Kota Konstantinopel daripada penjajah Eropah Rom Timur dan menjadi orang yang pernah diisyaratkan oleh sebuah hadis Nabi Saw yang bermaksud : " daripada Abdullah Bin Bisyr al-Khasa' ami daripada bapanya bahawasanya dia mendengar Nabi Saw bersabda : " Sessungguhnya Konstantinapol pasti akan ditawan oleh sebaik-baik pemimpin dan sebaik-baik tentera." Riwayat Ahmad No. 18189. Profesor Dr Hamka menyatakan di dalam bukunya" sejarah ummat Islam " telah menjadi satu dorongan yang kuat daripada pemimpin-pemimpin Islam daripada pelbagai generasi untuk membebaskan Kota Konstantinopal yang terkenal kukuh bentengnya itu. Panglima Yazid pada zaman Bani Umaiyyah pernah mencubanya , dikuti Sultan Bayezid, Murad dan lain-lain kemudiannya. Namun tiada seorang pun yang berjaya membebaskan Konstantinopel sekali gus menepati hadith tersebut.

Setelah berkali-kali, akhirnya Kota Konstantinopal jatuh ke tangan Sultan Muhammad al-Fatih pada tahun 1425. Bagindalah yang layak dinobat sebagai sebaik-baik pemimpin, tenteranya sebagai sebaik-baik tentera dan rakyatnya sebagai sebaik-baik rakyat. Apa istimewanya pemerintahanya pada masa itu ? Sejarah menujukkan Sultan Muhammmad Al-Fatih mempunyai kedua-dua kekuatan iaitu rohaniah dan lahiriah. Baginda ialah pemimpin yang bertakwa dan memiliki kekuatan dan kecanggihan teknologi ketenteraan yang tinggi. Baginda terkenal dengan ketekunan solat berjemaah dan tahajjudnya, sama-sama bekerja dengan rakyat mengangkat batu membina kota dan memiliki ilmu ketenteraan yang tinggi.

Seorang lagi pemimpin besar Islam seumpamanya ialah Sultan Salehuddin Al-Ayubi. Sultan Salehuddin menawan Mesir daripada kerajaan Syiah Fatimiyyah kemudian menjadi menteri di Mesir pada usia yang sangat muda iaitu 23 tahun. Angkatan tentera Sultan Salehuddin juga menawan kembali Masjid Al-Aqsa dari penganut Kristian yang telah sekian lama bertapak di masjid Al-Aqsa. Oleh demikian musuh Islam sejak dari dulu sehingga kini sangat benci dan memerangi orang Kurdistan serta merampas negara daripada mereka yang menyebabkan ribuan merana, menjadi pelarian dan terbunuh, ini tidak lain kerana dendam kesumat musuh-musuh Islam terhadapnya, daripada bangsa inilah lahirnya seorang tokoh yang amat digeruni oleh musuh Islam iaitu Sultan Salehuddin Al-Ayubi. Cerita ketaqwaan, kejujuran, kesantunan dan keadilan sudah tersohor bukan sahaja di kalangan ummat Islam tetapi juga bukan Islam iaitu King Richard dari England sendiri mengakui kehebatan peribadi dan ketangkasannya. Bukan rahsia lagi tentera-tentera barisan hadapan Sultan Salehuddin terdiri daripada mereka yang istiqamah mengerjakan solat tahajjud, membaca Al-Quran dan melakukan ibadat sunat. Juga mereka mempunyai pedang yang ringan, baju besi yang ringkas dan kuda Arab yang tangkas berbanding dengan tentera-tentera salib pimpinan Barat.

Oleh yang demikian rahsia tokoh-tokoh ini ialah disebabkan mereka peka dengan ajaran Islam yang mereka anuti dan menggunakan sepenuhnya dua kekuatan iaitu rohaniah dan lahiriah yang Allah Swt anugerahkan. Satu persoalan yang ingin saya tanyakan ialah kenapakah sesetengah pemuda dan pemudi hari ini tidak meggunakan kurniaan Allah ini dengan sebaik mungkin ? Ada yang menyatakan bahawa kita di serangi oleh penyakit " Hubbu Duni Wa Karahiyatul maut " iaitu cinta akan dunia dan takut akan mati sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah kemudian disirami oleh globalisasi dan pengaruh-pengaruh Barat. Saya ingin menyatakan ianya wujud disebabkan kita meninggalkan ajaran wahyu itu sendiri, sebagai mana kata tok guru apabila manusia meninggalkan Islam ibarat seperti layang-layang yang putus talinya. Selain dua orang tokoh itu tadi ramai lagi tokoh muda di dalam sejarah Islam yang saya boleh kongsikan dengan sidang pembaca antaranya Osamah bin Zaid ketika umurnaya 18 tahun memimpin tentera Islam untuk berperang dengan tentera rom, Arqam Bin Abi Arqam pada usia 16 tahun mengizinkan Nabi Saw untuk menjalankan Dakwah secara sulit di rumah beliau, Talhah Bin Ubaidillah Intima' dengan Islam pada usia 16 tahun, Imam Al-Syafi' menjadi guru ketika usianya 10 tahun dan menjadi mufti muda ketika usia 15 thun dan Pada zaman pertengahan Islam Syeikh Muhammad Bin Abu Qasim memimpin tentera Islam membuka India pada usia 17 tahun. Demikianlah beberapa orang yang saya boleh kongsikan sebagai contoh yang boleh kita ambil sebagai pengajaran untuk mrngubah sikap kita yang tidak seberapa. Oleh yang demikian pemuda perlulah mempunyai momentum yang kuat untuk menghadapi cabaran yang mendatang.

P/s: Buat sesiapa lagi yang ingin menyumbang artikel bolehlah hantar kpd admin untuk dikongsi bersama.

0 comments:

 

Hj Ismail family Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template